Jakość produkcji

Jakość wyrobu – posiada określone cechy użytkowe, które w jakimś stopniu produkt może zaspokoić oczekiwania nabywców. Jakość to także cechy danego produktu.

Zalicza się do tego:

  • sprawność funkcjonowania,
  • trwałość,
  • niezawodność funkcjonowania.

Czynniki wpływające na jakość:

  • jakość materiałów,
  • stan techniczny i nowoczesność maszyn i urządzeń,
  • kwalifikacje pracowników,
  • odpowiednia technologia wytwarzania.

Kontrola jakości produkcji – celem takiej kontroli jest niedopuszczenie do wytwarzania wadliwych
wyrobów czyli takich, których nie mają prawa trafić na rynek.

Rodzaje kontroli:

  • ze względu na przedmiot kontroli:
    – kontrola środków pracy,
    – kontrola przedmiotów pracy,
    – kontrola produkcji w toku i półfabrykatów,
    – kontrola wyrobów gotowych,
    – kontrola opakowań.
  • ze względu na czas przeprowadzania:
    – kontrola wstępna,
    – kontrola w trakcie wytwarzania wyrobów,
    – kontrola końcowa.
  • ze względu na zakres kontroli:
    – kontrola pełna, gdzie wszystkie wyroby są sprawdzane,
    – kontrola niepełna.
  • ze względu na miejsce przeprowadzenia:
    – kontrola u producenta,
    – kontrola u odbiorcy.

Certyfikat jakości – to świadectwo, które stwierdza że zdolność przedsiębiorstwa zapewnia odpowiedni poziom jakości dostarczanych wyrobów gotowych np. ISO 9000, ISO 9001 itp.

Powrót