Maltodekstryna jako suplement sportowy
Maltodekstryny są węglowodanami złożonymi, najczęściej pozyskiwanymi w procesie częściowej hydrolizy skrobi. Jej skład jest mieszaniną poli- i oligocacharydów. Charakteryzuje się łatwą przyswajalnością przez organizm, zbliżoną do glukozy. W przeciwieństwie jednak do cukrów, dzięki specyficznej budowie, nie zalegają długo w żołądku.
Dzięki tym właściwościom są popularnym składnikiem preparatów węglowodanowych i węglowodanowo-białkowych. Zalety te sprawiają, że większość sportowców stosuje je zarówno przed, jak i po treningu. Niektórzy nawet, używają maltodekstryny jako kalorycznego uzupełnienia posiłków.
Suplementy z maltodekstryną zalecane są jako elementy wspomagające podczas wysiłku, ale także jako preparaty pozwalające na regenerację po zakończonym treningu. Dzieje się tak, ponieważ są w stanie szybko uzupełnić poziom glikogenu w mięśniach. Ponadto dzięki wpływowi na pracę wątroby, przyspieszają transport kreatyny i aminokwasów do komórek tkanki mięśniowej.
Indeks glikemiczny preparatów z maltodekstryną waha się w od 80 do 1 Są to dosyć wysokie wartości, na co szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz te ze skłonnością do tycia.