Mąka i mięso co wybrać ?
Osoby, które zaczynają odżywiać się zdrowo, mają liczne wątpliwości co do tego, po jakie produkty spożywcze sięgać, a których unikać. Wielki wybór w sklepach, zamiast ułatwiać im zadanie, wywołuje jeszcze większy chaos. Na początek warto nauczyć się czytania etykiet i zwracać uwagę na ilość składników w danym produkcie. Gdy jest ich mało, istnieje dużo większa szansa na to, że do koszyka trafi jedzenie zdrowe. Nie sposób wyobrazić sobie dobrze zbilansowanej diety bez białka czy węglowodanów złożonych. Źródło cennego białka stanowi mięso. Chcąc się zdrowo odżywiać, lepiej wybierać drobiowe, które zawiera mniej tłuszczu i jest lżej strawne. Upieczony kawałek mięsa z kurczaka czy indyka, pokrojony na kawałki, świetnie zastąpi kupną wędlinę na kanapki, która zwykle oprócz dużych ilości tłuszczu zawiera również konserwanty. Węglowodanów złożonych szukać należy w produktach z pełnych ziaren zbóż. Dotąd spożywane pszenne pieczywo czy makarony lepiej jest zastąpić ich zdrowszymi odpowiednikami. Wybór jest naprawdę duży, więc każdy znajdzie swój ulubiony smak. Warto sięgać po pieczywo żytnie na zakwasie, makaron kukurydziany lub ryżowy, a także po kasze.